Лечение на фимоза

Фимозата е стеснение на кожата, покриваща главичката на члена, което не позволява на главичката на половия член да се разкрие напълно. Обикновено е вродена, но може да бъде и резултат от инфекция.

Истинската фимоза, при която освен невъзможност за откриване на главичката, възникват и други усложнения, преди всичко е вторичен – като резултат от често повтарящи се възпалителни заболявания на крайната кожа, предизвикани от различни инфекции, което води до нараняване и свиване на крайната кожа.

Затруднения при уриниране и оток на крайната кожа са основните причини за посещение при специалист. Отлагането на лекарска помощ може да има висока цена. В повечето случаи фимозата води периодично повтарящ се баланопостит (инфекциозно-възпалително заболяване на главичката и на крайната кожа половия член).

 

Причини за фимозата

Фимозата започва с инфектиране на крайната кожа. Без да се приложи адекватно лечение инфекцията се разпространява и крайната кожа започва да отича. Като резултат тя набъбва дотолкова, че за главичката става невъзможно да се открие.

Фимозата, като резултат от повтарящи се инфекциозни заболявания като баланит, е свързана с недостатъчно внимание към личната хигиена. Бактериите започват да се размножават под  крайната кожа, покриваща главичката на члена.Нежните тъкани се подлагат на постоянно повтарящ се процес на частично оздравяване и възпаление на инфекцията, което води до разрастване на тъканта, уплътняване, загрубяване и загуба на еластичност.

Загрубелите тъкани притискат главичката на члена като пристягат инфектираната кожа и крайната кожа около нея. В същото време здравите тъкани в съседство също се заразяват. По такъв начин заразеният участък се разширява.

Симтоми за наличие на фимоза:

  • почервеняване
  • отичане
  • болезненост на крайната кожа

Диагноза “фимоза” може да бъде поставена след преглед от специалист-уролог.

Лечение

Някои мъже свикват с хроничното раздразнение, почервеняване и оток на крайната кожа. Те рядко посещават лекар, само когато болката и мирисът стават нетърпими.За контрол на инфекцията се прилагат антибиотици (комплекс от медикаменти).

В случай че те не са в състояние да помогнат, се извършват неголеми разрези за освобождаване на главичката. Циркумцизия се прилага, когато възпалителният процес е неактивен. Най-често не се налага болничен престой, пациентът се завръща вкъщи още в същия ден.

Най-съвременният начин за извършване на обрязването е с лазер. Преимуществата са много, включително срезовете са прецизни, кървене липсва и крайният резултат е много естетичен.

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

 

За да гледате това видео трябва да сте над 18 години: