Уретрален стент

Една от най-често срещаните патологии е уретралната стриктура – стеснение, възникнало в резултат на развитие на съединителна тъкан или след травматично или възпалително увреждане на органа. Уретрата е едновременно част от отделителната и от репродуктивната система, затова нарушения в нейната форма са важен медицински, но и социален проблем.

За пациентите това състояние е свързано с неприятни усещания, болезнено уриниране, затруднения в уринирането като слаба струя, честота на позивите, кръв в урината или спермата. Несъмнено стриктурите понижават качеството на живот, причиняват напрежение, болка в тази или ниско долу в корема.

Лечение на уретралната стриктура има една основна цел – да се даде възможност на пациента да уринира със задоволителна струя и да контролира процеса на уриниране.

Използване на стентове при лечение на уретрални стриктури

Уретрален стент

Поставяне на уретрален стент е най-малко инвазивното лечение, познато на съвременната медицина. Това е иновативен метод, който започва да променя класическия оперативен подход и дава отлична алтернатива на досегашните палиативни начини за справяне с проблема. В момента стентовете са достъпни като цена и особено подходящи за мъже с рецидивиращи стриктури.

Стентовете, които поставяме в Хил клиник са съобразени с анатомията на пациентите, доказали са своята ефективност и не пречат за волевото контролиране на уринирането. Самата манипулация е бърза и дава възможност за възстановяване в рамките на деня.

Уретралните стентове са временни медицински изделия, които се въвеждат в мъжката уретра и способстват за отваряне на оклудирания участък. Те представляват хибридна конструкция, изработена от специална сплав и покрита с кополимер. Като форма стентът е спираловидна еластична структура с покритие, което не позволява срастване с тъканта и се приема много добре от организма. Той притежава специален антирефлукс ефект. Веднъж въведен в уретрата, стентът се освобождава и разширява.

Пациентът получава моментално облекчение и симптомите отпадат. Опитният уролог предварително анализира индивидуалните особености на всеки случай и подбира подходящата дължина на стента. Чрез медицинска оптика той проследява с максимална точност и мястото, където да постави стента. Проникването в тялото става без разрези, през естествения отвор с помощта на специални ендоскопски инструменти. Усъвършенстваната система позволява поставяне на стента под флуроскопия, защото има рентгеноконтрастни маркери за точно позициониране

Процедурата е безкръвна, безболезнена и осигурява облекчение и при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно.

Поставяне на уретрален стент

Преимуществата на уретралните стентове са пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране.

За да разберете дали сте подходящ за уретрален стент запазете час за консултация на 02/ 439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.