Чести позиви при свръхактивен пикочен мехур /СПМ/

Свръхактивният пикочен мехур (overactive bladder) е клиничен синдром, който се определя като неудържим (непреодолим) позив за уриниране, придружен или не от внезапно изпускане на урина. Това е състояние, причиняващо се контракция на пикочния мехур, създавайки нужда да се изпразни дори, когато не е пълен.  

СПМ

 

Синдромът оказва негативно влияние върху качеството на живот на пациентите, като ги принуждава да ограничават социалните си контакти, да не предприемат пътувания, прекъсва съня, поражда непрекъснато чувство за тревожност.

 

Най-добрият метод за диагностициране на СПМ включва:

  • Подробна анамнеза и детайлен анализ на симптомите
  • Ехографски и лабораторни изследвания за изключване на други заболявания като тумори на пикочния мехур, камъни, уроинфекции, диабет, рак на простатата, неврологични патологии
  • Уродинамика – изследване в амбулаторни условия, което най-точно показва причините за свръхактивен пикочен мехур.

Какво е лечението при свръхактивен пикочен мехур?

Традиционният начин на повлияване е медикаментозна терапия, която до известна степен да блокира свръхактивността на пикочния мехур. За съжаление лекарствата имат неприятни странични ефекти и при някои пациенти са даже противопоказани (напр. при остатъчна урина над 150 мл, свързана с увеличена простата, неврологични заболявания, стриктура на уретрата).

В урологичната практика по света се налага нов, надежден метод – инжектиране на ботулинов токсин в мускула на пикочния мехур, който се оказва много добра алтернатива. Релаксацията на мускулатурата значително редуцира позивите и спира уринарната инконтененция. Методът е нетравматичен за пациента, извършва се в амбулаторни условия и има отлични резултати в краткосрочен и дългосрочен план. Той е единствената ефективна алтернатива за пациенти, които не могат или не искат да приемат орално медикаменти.

 

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.