Чести позиви при свръхактивен пикочен мехур /СПМ/

Свръхактивният пикочен мехур (overactive bladder) е клиничен синдром, който се определя като неудържим (непреодолим) позив за уриниране, придружен или не от внезапно изпускане на урина. Това е състояние, причиняващо се контракция на пикочния мехур, създавайки нужда да се изпразни дори, когато не е пълен.  

Синдромът оказва негативно влияние върху качеството на живот на пациентите, като ги принуждава да ограничават социалните си контакти, да не предприемат пътувания, прекъсва съня, поражда непрекъснато чувство за тревожност.

 

Най-добрият метод за диагностициране на СПМ включва:

  • Подробна анамнеза и детайлен анализ на симптомите
  • Ехографски и лабораторни изследвания за изключване на други заболявания като тумори на пикочния мехур, камъни, уроинфекции, диабет, рак на простатата, неврологични патологии
  • Уродинамика – изследване в амбулаторни условия, което най-точно показва причините за свръхактивен пикочен мехур.

Какво е лечението при свръхактивен пикочен мехур?

Традиционният начин на повлияване е медикаментозна терапия, която до известна степен да блокира свръхактивността на пикочния мехур. За съжаление лекарствата имат неприятни странични ефекти и при някои пациенти са даже противопоказани (напр. при остатъчна урина над 150 мл, свързана с увеличена простата, неврологични заболявания, стриктура на уретрата).

В урологичната практика по света се налага нов, надежден метод – инжектиране на ботулинов токсин в мускула на пикочния мехур, който се оказва много добра алтернатива. Релаксацията на мускулатурата значително редуцира позивите и спира уринарната инконтененция. Методът е нетравматичен за пациента, извършва се в амбулаторни условия и има отлични резултати в краткосрочен и дългосрочен план. Той е единствената ефективна алтернатива за пациенти, които не могат или не искат да приемат орално медикаменти.

 

Обадете се, за да запазите час за консултация на 02/439 31 31 или вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.