Коя е храната, която причинява рак на простатата?

Анализът на данните от голямото, многоетническо, кохортно проучване SABOR недвусмислено показва, че повишеният прием на наситени мастни киселини, особено стеаринова киселина, е свързан с риск от рак на простатата.

В същото време проучването не открива значителна връзка между простатния карцином и консумацията на омега-3 мастни киселини и полиненаситени мастни киселини (PUFA). Във всеки случай мъжете над 50 годишна възраст е по-добре да избягват висок прием на хранителни добавки и на храни, богати на наситени мастни киселини като стеаринова киселина.

Къде се среща стераиновата киселина?

Стераиновата киселина се среща като Е 570 и се използва в хранително-вкусовата промишленост. Използват я в качеството й на пяна стабилизатор, защото предотвратява утаяването. Намира приложение при изработка на сладкарски изделия, сладолед или като глазиращо средство. Хранителните източници на стеаринова киселина са:

  • палмово масло
  • кокосово масло
  • лой
  • мазни червени меса
  • какаово масло

Защо мъжете над 50 трябва да внимават с приема на стераинова киселина?

Проучването SABOR включва 3880 мъже от района на Сан Антонио и Южен Тексас, които нямат анамнеза за рак на простатата. След средно проследяване от 8.9 години 229 мъже са диагностицирани с рак на простатата. Въз основа на анализ на хранителния режим на изследваните лица се установява, че:

  • от всички оценени хранителни вещества приемът на стеаринова киселина оказва най-голямо въздействие
  • тя недвусмислено се свързва с повишен риск от рак на простатата
  • на всеки 20% увеличен прием на стеаринова киселина е свързан с 23% повишен риск от карцином на простатата
  • на всеки 20% увеличен прием на общо наситени мастни киселини се наблюдава 19% повишен риск от рак на простатата
  • на всеки 20% увеличен прием на транс-мастни киселини е наличен 21% повишен риск от рак на простатата

Как начинът на живот може да ограничи факторите, предизвикващи рак на простатната жлеза?

Научните изводи и препоръки от проучването подчертават необходимостта от промяна на диетата и изключване по възможност на  хранителни добавки и храни с високо съдържание на стеаринова киселина и други мастни киселини. Това ограничение в храненето цели да се намали рискът от рак на простатата, особено за фамилно обременени пациенти. Тъй като простатен карцином може да се развие два пъти по-често при мъже, чийто бащи, чичовци или братя страдат от заболяването, при тях е наложително да намалят въздействието на други фактори, които способстват появата на този вид рак. Допълнителна полза от ограничаването на стеариновата киселина е и намаляването риска от инсулт или инфаркт, в случай че организмът не успява да я преработи в полезната олеинова киселина.

Ако се нуждаете от консултация с уролог ни позвънете: 02 439 3131

Етикети: , ,