Статините намаляват риска от развитие на рак на простатата

Наскоро в медицинските среди стана известно изследване, проведено сред 22 667 пациенти в рискова за появата на рак на простатата възраст, проследени от екип на Университета в Бирмингам. Данните сочат, че мъже, които са били на понижаваща холестерола терапия чрез медикаменти, известни като статини, имат 47% по-нисък риск да развият злокачествено заболяване на простната жлеза от останалите.

Изследването е презентирано Frontiers in CardioVascular Biology (FCVB) през 2016. Предстоят още научни изпитвания, за да се докаже не само връзката между приема на статини и превенцията на простатния карцином, но и дали тези медикаменти биха имали превантивна роля и при други видове рак. Счита се, че регулацията на хормона естроген чрез група лекарства, наречени статини, драматично намалява вероятността от поява на рак.

Засега медицинската наука няма ефективен и доказан метод за предотвратяване развитие на рак на простатата и се разчита на ежегодната скринингова кампания, която да достигне възможно най-широк кръг мъже над 50 години. Скринингът представлява изследване нивата на PSA туморния маркер, преглед при уролог – ректален и ехографски и консултация във връзка с рискови фактори (възраст, наследствена обремененост, раса и др.)

статини холестерол

За консултация с уролог в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131

 

Етикети: ,