Уретрит

uretrit-u-muzhchin-lechenie-i-simptomy1Уретритът е възпаление на пикочния канал.

Среща се и при мъже, и при жени.

Уретритите се делят на две групи: специфични и неспецифични.

Специфичните се предизвикват от причинители, предавани по полов път (ППП – гонококи, вирус на херпес, хламидии, трихомони, микоплазми, уреаплазми, рядко гарднерела). Неспецифичните уретрити се причиняват от условно-патогенна микрофлора, т.е. които нормално живеят върху човека, но при намален имунитет предизвикват заболяване – стрептококи, стафилококи, Ешерихия коли, протеус, различни гъбички

Също така уретритът бива първичен и вторичен. При първичния възпалителният процес започва непосредствено от пикочния канал. При вторичният инфекцията попада в уретрата от възпалителното огнище, разположено в друг орган (простатната жлеза, пикочния мехур, тестисите и др.)

Предразполагащи фактори за появата на уретрит са:

 • снижен имунитет
 • преохлаждане
 • общи заболявания
 • безразборни интимни контакти

Признаци за наличие на уретрит:

 • често, придружено с болка уриниране
 • отделяне на секрети – гнойни, лигавични
 • императивни (повелителни) позиви за уриниране до степен на незадържане – при остър уретрит картината на заболяването е изразена по-ярко в сравнение с хроничния
 • парене, сърбеж и всякакъв друг дискомфорт при уриниране

Уретритът може да протича без отделяне на секрет от уретрата, а само с неприятни усещания при уриниране. При мъжете заради анатомичните им особености (по-дългата и тясна уретра) симтомите на уретрит се усещат по-силно. При жените симтоматиката на уретрита е по-слабо изразена и може дори да остане незабелязана.

Освен остър уретрит, специалистите различават още торпиден уретрит, хроничен уретрит и тотален уретрит. При торпидния уретрит субективните разстройства са слабо изразени и могат да отсъстват. Наблюдава се парестезия – изтръпване, сърбеж в пикочния канал, отделяне на секреция. При хроничния уретрит симтомите са сходни с клиничната изява на торпидния уретрит. Тоталният уретрит е възпаление на целия пикочен канал. Симтомите му са сходни със симптомите на простатитта. Ако не се проведе своевременно лечение, то след време симтомите може да отшумят, но заболяването да придобие скрит характер. При всяко следващо възобновяване на възпалителния процес възникват и усложнения.

При мъжете уретритът нерядко преминава във възпаление на простатната жлеза (простатит), а при жените – във възпаление на пикочния мехур (цистит) или води до нарушение на микрофлората на влагалището и други възпалтелни заболявания на пикочните пътища.

Диагностиката на неспецифичен уретрит включва:

 • обща натривка
 • посявка на уретрален секрет
 • изследване на простатната жлеза
 • УЗИ, изследване на секрет от простатата

Лечението на уретрит в повечето случаи се свежда до назначаване на антибиотици, активни към причинителя на възпалението, а също и прилагане на имунотерапия. Важно е да се установи точно каква е причината.

Лечението в повечето случаи е комплексно, протича от няколко дни до няколко седмици и зависи от тежестта и стадия на заболяването. При всички видове уретрит се препоръчва прием на много течности, строг хранителен режим (изключващ алкохол, пикантна и солена храна).

За профилактика на заболяването е важно да се спазват правилата на лична хигиена и своевременно лечение на различни възпалителни и общи инфекциозни заболявания. При случайни връзки е препоръчително да се използват презервативи. Профилактиката е свързана и с редовни изследвания да инфекции, предавани по полов път.

Етикети: , ,