Защо губим войната с рака на простатата?

Ракът на простатата, както и повечето други видове онкологични заболявания, следва да се лекува комплексно. Основните методи за лечение, които предлага съвременната медицина са хирургия, лъчетерапия/брахитерапия и хормонална терапия.

Заболяването поразява най-активната част от населението – мъжете в зряла възраст. Често на тях се крепи цялата фамилия, те ръководят бизнеса, стожер са на общността, навлезли са във възрастта, когато знаят и могат.

В България в последните години се наблюдава устойчивата тенденция все по-млади мъже да развиват злокачествен процес в простатната жлеза. Статистиката показва, че 85% от случаите на карцином на жлезата са хистологично доказани, като около 10% са в първи стадии, около 40% във втори и над 30% са в напреднали стадии на болестта.

Болестта се оказва фатална за хиляди българи и всяка година броят им расте. Защо се случва това, когато ракът на простатата е 100% лечим? Основната причина е късното откриване на карцинома, когато той вече е извън простатната жлеза, с разсейки в други органи и в костната система.

Каква е превенцията на рака на простатната жлеза?

Единствената превенция на ракът на простатата е ежегодният скрининг, но малко са мъжете, които без сериозни оплаквания биха отишли на преглед при уролог. Често консултацията се свързва с неприятен ректален преглед, а мъжът не желае да се подлага на този метод на диагностика освен при големи проблеми с уринирането.

Истината е, че ректалният преглед и PSA туморният маркер /кръвно изследване/ са основните способи за ранно откриване на рак на простатата. Урологът опипва и може да прецени аномалии в структурата и плътността на жлезата, които в последствие да се окажат злокачествени.

На второ място идва образната диагностика, която помага да се разграничи бенигнената от малигнената простатна тъкан посредством методики, изобразяващи вътрешната структура на простатната жлеза, простатната капсула и отношението към околните тъкани и органи.

Колкото по-рано на пациентът е поставена точната диагноза, толкова по-успешна ще е радикалната операция по премахване на простатата. Радикалното лечение на рака на простатата може да бъде изключително ефективно в ранен стадий, когато процесът не е метастазирал. При него по хирургичен път се премахва цялата простатна жлеза, семенните мехурчета и прилежащите лимфни възли. Подобна операция гарантира в най-голяма степен и пълното излекуване. Важно е туморът да се изреже максимално, като се вземе материал за хистологично изследване, защото не добре извършената интервенция крие висок риск от рецидиви.

Радикалната простатектомия или отстраняване на простатата може да се извърши чрез традиционна оперативна техника – през разрез със скалпел или чрез щадящата и модерна лапароскопска техника. Разликата в двата метода са в рисковете от кървене и кръвозагуба, както и във времето, прекарано под пълна упойка. По тази причина лапароскопският метод е наречен още и безкръвен.

Изключително важно за успешния изход на операцията е и опита на хирурга. Усложненията, които може да съпътстват традиционната простатектомия са кръвозагуба, загуба на потентност, инконтиненция (неволно изпускане на урина), уринарна фистула, продължително възстановяване, болезнено заздравяване на разрезите, инфекция и смъртност. Всички тези рискове са сведени до минимум при лапароскопска операция, извършена от опитен уролог.

Ако е приложена традиционна радикална простатектомия са нужни около 2 месеца за възстановяване. При лапароскопско лечение периодът се съкращава наполовина, а понякога е и още по-кратък. Хранителната диета 1-2 седмици след интервенцията изключва люто, прекалено солено, газирани напитки, силен черен чай и кафе.

Палиативното лечение на рака на простатата, което не отстранява самия тумор, а само ограничава развитието му е възможно и често се практикува, когато радикалното отстраняване на простатата по една или друга причина няма да доведе до желаните резултати.

За повече информация: 02 439 3131

Етикети: , , , ,