Лечение на хроничен тонзилит в Хил клиник

Какви са признаците на хроничният тонзилит?

От хроничен тонзилит боледуват най – често деца от 4 до 15 години, но се наблюдава и у възрастни. Това е една от най-честите, но и най-трудни диагнози тъй като не съществуват ясни и сигурни белези на заболяването.

Най-често оплакванията са за гърлото – постоянни или периодични болки, чувство на сухота, на залепнала храчка, лош дъх от устата. При силно увеличение на сливиците се появява затруднено дишане, хъркане, както и затруднено преглъщане. По-рядко се наблюдават краткотрайни спирания на дишане по време на сън.

По шията се появяват постоянно увеличени лимфни възли.

Една от най – честите причини за търсене на лекарска помощ са честите ангини, които могат да доведат до хроничен тонзилит, а оттам да засегнат сърцето или бъбреците.

Прието е, че до 4 гнойни ангини годишно е нормално за едно дете до 7 годишна възраст. Трябва да се знае също, че в детска възраст преобладават острите вирусни инфекции, които неправилно се таксуват като ангина и при които няма опасност от увреждане на сърцето или бъбреците.

От друга страна много родители установяват „бели налепи“ по сливиците на децата, които определят като гнойна ангина, докато всъщност се касае за т.нар. тапички, които са нормална находка.

В по-редки случаи хроничния тонзилит може да се появи без предшестващи чести гнойни ангини, да протече безсимптомно и да доведе до сериозни усложнения от страна на други органи и системи.

Как се поставя диагнозата?

Общопрактикуващият лекар може да насочи към диагнозата хроничен тонзилит, но точна диагноза и особено решението за операция може да постави само УНГ специалистът. За това са нужни редица допълнителни изследвания и консултации.

Диагнозата се поставя въз основа на съвкупността от резултатите и тогава УНГ специалистът взема решение за най-правилното лечение.

Как се лекува хроничният тонзилит?

Консервативното лечение включва антибиотици, гаргара с антисептични разтвори, пастили за смучене и средства за стимулиране на имунната система. Радикалното лечение е операцията – тонзилектомията.

Какво представлява операцията на сливиците?

Операцията може да бъде извършена под обща или местна упойка. Сливиците се отстраняват през устата.

Те се отделят от околните тъкани и се изрязват прецизно с лазер. Самата процедура трае от 15 до 30 минути.

Кои са етапите, през които трябва да премине болният, за да стигне до операция?

При оплаквания (описани по-горе) съмнителни за хроничен аденоидит или тонзилит, болният или неговият родител трябва да се обърнат към УНГ-специалист.

В Хил клиник ще извършим основен преглед на сливиците, носа и ушите и ще назначим най-подходящите изследвания, за да се справим с всеки възникнал УНГ-проблем.

За да запазим час за преглед, или за да получите допълнителна информация, не се колебайте да ни се обадите: 02/439 31 31.