Aденоидектомия в Хил клиник

Аденоидни вегетации

shutterstock_70849711

Аденоидните вегетации са натрупване на лимфоидна тъкан зад носа, в назофаринкса. Те са част от лимфоидния пръстен, който играе ролята на филтър за вирусите и бактериите, които навлизат през носа и устата при дишане.

Ако в резултат на чести инфекции или други причини аденоидните вегетации нараснат, те могат да запушат носа и това да попречи на въздуха да преминава към средното ухо и в резултат да се получи серозен отит.

Уголемените аденоидни вегетации могат да затруднят носното дишане на вашето дете и да доведат до дишане предимно през устата, хъркане, и при дори спиране на дишането по време на сън /т.нар. обструктивна сънна апнея/.

Често срещан симптом е постоянна секреция от носа, понякога с гъста консистенция и жълто-зеленикав цвят. Инфекциите могат да преминат през евстахиевата тръба и да причинят повтарящи се остри възпаления на средното ухо и серозни отити с основни симптоми болки в ушите, намаление на слуха и/или гнойно течение от ухото.

Функцията на аденоидните вегетации не е решаваща за възможностите на децата да се борят с инфекциите. С възрастта, аденоидите постепенно се свиват и обикновено през пубертета изчезват, но много често до тогава предизвикват множество проблеми, особено във възраст между 4 и 8 години.

Закърняването на аденоидите дава възможност за избор на поведение – изчакване на спонтанно оздравяване, продължително лечение с ниски дози антибиотици или хирургично отстраняване. Все пак, ако вашето дете има обструктивна сънна апнея, чести остри отити, серозни отити и риносинуити, препоръчителна е оперативна намеса и отстраняване.

Лечение с аденоидектомия

Процедурата по премахване на аденоидните вегетации се нарича аденотомия (аденоидектомия). Тя се извършва през устата под обща упойка. Хирургичната интервенция трае около 30 минути.

Аденоидектомията е безопасна и безболезнена процедура, без съществени рискове.

В някои случаи децата могат да имат болки в ушите, които не се дължат на тяхното възпаление, а на общата инервация между ушите и гърлото.

Тъй като носът на вашето дете е бил запушен от аденоидните вегетации, след отстраняването им гласът му може да звучи различно. Това се дължи на увеличаване на потока въздух през носа и преминава бързо спонтанно.

Опитайте се да накарате детето да поема повече течности и течно-кашава храна на принципа „по-малко, по-често“. Избягвайте употребата на дразнещи и люти храни.

Сладолед и дъвчене на дъвка могат да облекчат следоперативния период, като подържат устата влажна и запазват тонуса на дъвкателната мускулатура. Не позволявайте в следоперативния период на хора с настинка да имат достъп до вашето дете, това може да доведе до развитие на инфекция.

В първите дни след процедурата е обичайно да има изтичане на секрети от носа и миризма от устата.

За повече информация или за запазване на час за консултация, не се колебайте да се обърнете към нас на телефон: 02/439 31 31.

Нашият УНГ-специалист, професор Румен Бенчев ще ви помогне да решите всеки УНГ-проблем.