Статистика за пациенти с рак на простатата

Според последните статистически данни от 2012 г.  на Американската онкологична асоциация (ACS) процентът на мъжете, оцелели с диагноза рак на простатата след адекватно лечение е следният:

  • 5 години след лечението – почти 100% от пациентите
  • 10 години след лечението – 98% от пациентите
  • 15 години след лечението – 91% от пациентите

Статистика като тази се основава на широка национална база пациенти в САЩ и е особено окуражаваща за мъже, които имат рак на простатата. Прогнозите за тези мъже са добри и в другите развити държави, вкл. европейските.

Данните на ACS се отнасят само да рак, който не се е разпространил извън простатата, т.е. карцином в етап І и ІІ. Злокачествен процес, който е засегнал лимфните възли, кости или други органи има далеч по-лоши резултати. След лечение едва 29% от пациентите с метастазирал рак на простатата са живи 5 години след лечението.

Изводи: Ракът на простатата е заболяване, което може да се повлияе много добре чрез съвременните медицински методи, ако се открие на време. Шансовете да сте здрав дълги години след приложеното лечение са изключително високи, ако карциномът е открит в ранна фаза.

В Хил клиник пациенти с рак на простатната жлеза могат да получат БЕЗПЛАТНА консултация при опитен уролог по отношение операбилност и прогнози: 02 439 3131.

Етикети: , ,