Всичко за доброкачествено увеличената простатна жлеза

Простатната жлеза е част от мъжката полова система. По форма и размери тя наподобява кестен и обхваща част от уретрата (каналът, който отвежда съдържимото от пикочния мехур извън тялото). При нарастването на тъканта простатата „стяга“ като в обръч пикочния канал и затруднява уринирането.

Голяма част от мъжете над 50-годишна възраст, които изпитват различни по вид и честота проблеми с уринирането имат доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) или състояние, познато повече като увеличена простата.

Какво представлява доброкачественото простатно уголемяване?

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е процес, който не може да се предотврати или контролира. Той представлява доброкачествено разрастване на нормални клетки в жлезата, които увеличават броя си. Това води до нарастване на обема на простатната жлеза. Счита се, че ДПХ не е заболяване, а състояние, което зависи от възрастта на мъжа. Въпреки, че е обичайно при пациенти с напреднала възраст да се наблюдават симптомите на увеличена простата, не бива да неглижира проблема. Нелекувана ДПХ може да доведе до редица усложнения като ретенция (задръжка) на урина, невъзможност за уриниране и необходимост от поставяне на постоянен катетър, образуване на камъни, хронични възпаления, увреда на пикочния мехур и нарушаване функцията на бъбреците.

Пациентите се оплакват от нарушения на съня заради честото нощно ставане до тоалетна, ограничение на всекидневната активност, дискомфорт по време на уриниране, неволно изпускане на урина, намалено самочувствие, тревожност.

Как се диагностицира увеличената простата?

За да е сигурен урологът, че симптомите са резулат от доброкачествено увеличена простата извършва комплекс от изследвания. Те включват разговор с лекаря; IPSS тест, определящ тежестта на симптоматиката; лабораторно изследване на простатния специфичен антиген PSA, чийто показатели сочат евентуално злокачествено заболяване; ректално туширане и трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза. Понякога могат да се наложат уродинамични тестове или урофлоуметрия.

След като по безспорен начин се диагностицира доброкачествено увеличената простата се пристъпва към лечение. Неговата цел е да възстанови качеството на живот, способността за нормално уриниране и силата на струята. Може да бъде медикаментозно (което забавя процесът на нарастване на простатата, но не го спира) или оперативно по преценка на специалиста. Винаги оперативното отстраняване на хиперплазиралата простатната тъкан, която в Хил клиник извършваме безкръвно с лазер, води до много бързо подобрение на симптомите (обструктивни или иритативни), уродинамичната функция и качеството на живот.

 

За консултация със специалист в Хил клиник позвънете на 02 439 3131.

 

Етикети: , ,