Защо урологът назначава биопсия?

 

Какво представлява биопсията?

Биопсията представлява вземане на тъканни проби от простатната жлеза, за да се докаже или отхвърли съмнение за простатен карцином.

Ако лекарят Ви е препоръчал да се направи биопсия не отлагайте нейното извършване ви никакъв случай, защото това крие сериозен риск за здравето Ви.

Кои пациенти подлежат на биопсия? 

  • Мъже, при които по време на ректалното туширане урологът усети атипичен участък на простатната жлеза или промяна в структурата й при ехографско изследване.
  • Мъже с резултати на PSA туморния маркер по-високи от нормалното

Каква е подготовката за биопсията?

Манипулацията е планова. Три дни преди процедурата се спира приема на антикоагуланти, започва се прием на антибиотик, назначен на уролога.

Взимането на биопсия е безболезнено, понася се добре от пациентите, извършва се с локална анастезия, отнема около 10 минути и половин час по-късно пациентът може да се върне към ежедневието си без притеснения.

Как се извършва простатната биопсия?

Най-често манипулацията се извършва през ректума с въвеждане на биопсична игла чрез трансректален трансдюсер. Практика е да се набави материал от най-малко 8-10 участъка на простатата. .Възможно е, но не е често срещано, мъжът да има слабо кървене или дискомфорт (1 – 2 дни) след манипулацията.

Взетата тъкан се изпраща в специализирана лаборатория, където се изследва под микроскоп от патоанатом /хистопатолог/ за наличие на атипични клетки.

Какви са възможните резултати от извършеното изследване? 

Ако биопсията докаже злокачествен процес на простатата се пристъпва към допълнителни изследвания, с цел определяне на най-подходящото лечение за пациента. Ракът на простатата, открит в начален стадий е лечим с методи, запазващи нормалната еректилна и уринарна функция на мъжа.

 

С оглед по-щадящо поведение спрямо пациента преди биопсията се свържете с нас, за да ви дадем повече информация: 02 439 3131

Етикети: , , , ,