Борба с хиперпигментациите и неравномерния тен

 

хиперпигментаци

Превенцията е най-добрият подход за хиперпигментация, защото отстраняването на петната по кожата на лицето, шията, деколтето и ръцете е бавен и труден процес.

Добре е да знаем, че най-разпространеният в България фототип кожа е предразположен към образуване на пигментни петна, особено след хормонална стимулация (противозачатъчни медикаменти, бременност, ин витро процедури и др.) и използване на неправилните козметични продукти (т.нар. фототоксични петна). По-голям риск поемат и хората, които се подлагат на допълнително UV лъчение в солариум.

 

Освен, че могат да бъдат причинени от хормонален дисбаланс, често хиперпигментациите се появяват след продължително излагане на слънце и вятър. Това е и причината специалистите да препоръчват ежедневна фотозащита дори през есента и зимата.

 

Какви методи се ползват за борба с пигментните петна?

Консултацията със специалист дерматолог за определяне на точния подход за премахване на хиперпигментации е от ключово значение. На първо място се анализира общото състояние на пациента, първопричината за дефекта и дълбочината на пигмента. Различните техники са подходящи при специфични комбинации от фактори, предизвикващи неравномерния тен.

  • Процедура с Clear Lift, който е препоръчителен дори за най-чувствителните зони: шия, деколте, около устните, горен и долен клепач. Освен значително подобряване състоянието на хиперпигментациите и тъчните кръгове под очите той има лифтиращ ефект,  стяга кожата и разширените пори, изглажда фините линии и бръчки.

 

  • Микродермамбразиото, извършено от медицински козметик, като механичен пилиг ускорява подновяването на епидермалните клетки и изчиства повърхностни петънца. Кислородните терапии, както и тези с Витамин С също имат добър, изравняващ тена ефект.

 

  • При повърхностните пигментации може да се прилагат специални пилинги, излющващи горния кожен слой. Процедурите са препоръчителни през есенно-зимния период. Ексофлиращият агент трябва да съответства на типа кожа, а самата терапия да се повтаря през определен период от време.

 

  • По-дълбоко разположеният пигмент се влияе положително от лазерни терапии. Спецификата на този метод изисква извършването на процедурата от опитен и прецизен дерматолог, който да избере подходящата дължина на вълната. Процедурата представлява селектирано въздействие върху меланина, което цели поглъщането на лазерната енергия, трансформация й в топлина и като резултат -заличаване на дефекта. Избледняването на петното става постепенно в последващите дни. Лазерните процедури изискват кожата да не бъде излагана продължително на пряка слънчева светлина месец след и да няма тен преди третирането.

 

  • Избелващите козметични продукти, които срещаме на пазара са добра съпътстваща терапия. Възможно е да бъдат ползвани по-силни химични комбинации, но те са предназначени за употреба след лекарско предписание и тяхното неправилно приложение може да даде неприятни и перманентни странични ефекти като трайна пигментация на участъка.

 

 

Важно е след всяка терапия за отстраняване на петна да се поддържа качествена фотозащита на кожата с висок фактор. Високият риск от рецидиви на пигментните петна е в резултат на повишената чувствителност на кожата да произвежда меланин в третираната зона, затова грижата за нея трябва да бъде постоянна, а слънцеизлагането да се ограничи.

 

В нашата клиника съвместната работа на специалисти дерматолози и медицински козметици дава отлични резултати в комбинирани терапии и програми за отстраняване на хиперпигментациите.

За да запишете час за преглед при лекар позвънете на 02/439 3131 вижте страницата ни за контакти за повече начини да се свържете с нас.

 

Етикети: , , , , ,