Край на трансректалните биопсии?

Препоръките от 2021 г. на Европейската асоциация на уролозите (EAU) са да се ползва трансперинеалния подход като по-добър и по-безопасен от трансректалния подход, когато има съмнение за рак на простатата.

Нещо повече, според д-р Хендрик Ван Попел, ръководител на политиката за EAU, в Европа трансректалните биопсии на простатна жлеза се считат за „медицинска грешка“.

EAU заяви, че трансперинеалните биопсии на простатата трябва да се извършват „поради по-ниския риск от инфекциозни усложнения“. Твърдението си EAU подкрепя с убедителни доказателства. Това е мета-анализ на седем проучвания, които включват 1330 пациенти. Този анализ показва, че при пациенти, подложени на трансперинеална биопсия, инфекциозните усложнения са значително намалени. Загрижеността на уролозите по отношение на инфекциите е толкова голяма, че те съветват да се избягва трансректалния подход при всеки удобен случай.

В Хил клиник отдавна не практикуваме по-рисковия трансректален достъп и извършваме 100% от биопсиите на нашите пациенти чрез безопасния трансперинеален. Нашите лекари се доверяват както на практиката си, така и на няколко проучвания, които показват, че степента на инфекция, включително сепсис, при трансперинеални биопсии е практически нулева. Иновативната 3D Fusion биопсия, която ползваме ни дава максимална сигурност, по-чувствителна диагностика, повече проби от подозрителни лезии и в резултат на всичко това – достоверна информация за състоянието на простатната жлеза.

 

За повече информация: 02 439 3131

Етикети: ,