Спукани капиляри, паякообразни вени и разширени вени

Каква е разликата между паякообразни и разширени вени?

Терапията на спуканите капиляри и на разширени вени е различна, защото това са две отделни форми на венозна недостатъчност.

Паяковидните вени са по-малки и по-тънки видими съдове, които могат да бъдат леко повдигнати или плоски. Често те изглеждат червени, сини или лилави и образуват мрежа по краката или лицето. Случва се да има обезцветяване на кожата в близост до капилярните мрежи. През повечето време са безболезнени, въпреки че има отделни съобщения за известен дискомфорт.

Фамилната анамнеза за разширени вени увеличава шансовете ви да имате паякообразни вени. Всъщност 90% от хората с това заболяване имат роднини с венозна недостатъчност. По време на бременност кръвното налягане на жената се повишава, за да се поддържат нуждите на развиващото се дете. Повишеният кръвен поток плюс допълнителното тегло на развиващото се дете оказват по-голям натиск върху вените. Индуцираните от бременност паяжинни вени обикновено изчезват след известно време, но има и шансове те да станат постоянни. Много жени често страдат от спукани капиляри поради хормоналните промени, причиняващи отслабени кръвоносни съдове и излишък на кръв по време на бременност. Силното повръщане, кашляне или кихане увеличава притока на кръв към лицето. Ето защо при някои жени се появяват спукани капиляри по лицето при естествено раждане.

Въпреки че паякообразните вени като цяло са безвредни, те могат да причинят дискомфорт и най-често хората искат да ги премахнат за козметични цели. Състоянието на кръвоносната система ще да бъде оценено по време на преглед, за да се определи най-доброто лечение. В Хил клиник използваме лазер за премахването им и често това става само с едно третиране.

Варикозните вени, по-познати като „разширени вени“ са изпъкнали участъци на вените или разширени кръвоносни съдове по повърхността на кожата, изглеждат повдигнати, нагънати, подути и много видими. Причиняват различна степен на физическо неразположение и болка.

Причината за тяхната поява е патология, предизвикана с течение на времето, когато венозните клапи губят своята компетентност. Гравитацията затруднява движението на кръвта от краката към сърцето, оказвайки прекомерен натиск върху вените. Мускулите също започват да отслабват, давайки по-малко опора на околните вени. Прекомерното телесно тегло може да натовари много вените, което затруднява кръвообращението в тялото. Друга причина е стоене или седене за дълго време. Необходим е по-голям натиск за изпомпване на кръв към горната част на тялото, когато останете в същата позиция за продължителен период от време.

Тяхното лечение обхваща няколко метода, като за най-щадящ и универсален се смята EVLT.

Запазете своя час за консултация със специалист в Хил клиник: 02 439 3131

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Етикети: , ,