Стягане на тазовото дъно

400-05667093c_998_380

 

Мускулите на тазовото дъно лежат като хамак под таза и поддържат уретрата и ануса в техните нормални позиции. Отслабването на тази мускулатура води до неволно изпускане на урина, тъй като не се осъществя плътно затваряне на канала. Това се понякога се дължи на раждане, а често и съпътства остаряването.

Както всички мускули в тялото ни и мускулите на тазовото дъно могат да бъдат укрепени чрез упражнения. Има  лесен начин да почувствате тази мускулна група: ако опитате да се стегнете, докато изпразвате пикочния си мехур ще задействате мускулатурата на тазовото дъно.

Най-популярните упражнения, за първи път публикувани през 1940г. от д-р Арнолд Кегел, а днес по-известни просто като „упражнения Кегел“ представляват повтарящо се стягане и отпускане на мускулите, които оформят част от тазовото дъно. Редовното трениране намалява неволното изпускане на урина, инконтиненция след раждане, отслабени коремни мускули след цезарово сечение, възстановяване след хистеректомия или преждевременната еякулация при мъжете. Смята се, че тонусът на мускулите на перинеума водят до по-добри, по-чести оргазми при жените и подобрена и по-интензивна ерекция при мъжете.

Всекидневното изпълнение на няколко серии отпускане и стягане мускулите, които контролират струята урина е отлична гимнастика. Важно е да изолирате мускулатурата на корема, бедрата и дупето, за да тернирате и укрепвате правилните мускули. Добре е да ги правите легнала по гръб, но може да ползвате и други удобни пози. Както при тренирането на други мускули в тялото с тежести, така и при упражненията на Кегел използването на специални тежести, изработени от антиалергични материали, многократно подобрява резултатите. Благотворно влияние върху зоната имат и коремните преси, по време на които стягате продължително перинеума.

За съжаление упражненията не са панацея и понякога изпускането на урина при кихане, кашляне, смях или повдигане на тежести трябва да се лекува. До този момент лечението на инконтиненция, отслабените мускули и съединителна тъкан на тазовото дъно се осъществяваше, чрез поставянето под уретрата на лента или мрежа, които да осигурят допълнителна опора в тази зона. Сега вече стрес инконтиненцията може да се повлияе и без операция, а с впръскване на гелоподобна субстанция в определени места около уретрата, което да предотврати неконтролираното изпускане на урина.

 

Етикети: , , , , , , ,